Derfor er netværket så vigtigt som ny iværksætter!

Er du en af dem, der tænker: ”networking, hvorfor – er det ikke bare spild af tid… og penge, på noget man ikke tjener noget på?” Eller tænker du, at svaret på overskriften er logik for perlehøns?

Det syntes jeg selv, at den var for mig, inden jeg hoppede ud på dybt vandt som selvstændig. Men det er først nu da det er blevet hverdag, at det rigtigt er gået op for mig, hvor stor en betydning mit netværk virkelig har, og hvilken kæmpe værdi, det genererer i dagligdagen.

F.eks. blev jeg inspireret, af en samtale, med en af mine kontornaboer, til at skrive dette indlæg og dele lidt ud af egne erfaringer. Jeg håber, at du kan bruge lidt af det som inspiration for din egen netværksprosces.


  • Grøn iværksætter, men jeg gør det! Hvorfor?
  • Tilfældighederne opstår ikke hjemme ”under sengen”
  • Netværk – en investering i din forretning – i dig!
  • Mulighederne er derude – find dem, grib dem, skab dem!
  • Hvad er opskriften på networking?
  • Netværk på den naturlige måde

GRØN IVÆRKSÆTTER, MEN JEG GØR DET! HVORFOR?
Som nystartet og helt grøn iværksætter er det bestemt ikke nogen hemmelighed, at det er med alle følelser uden på tøjet.

Usikkerheden kommer fra tid til anden snigende, og det er ganske naturligt

Men jeg gør det – fordi jeg ikke kan lade være. Ved at snakke med andre selvstændige bekræftes jeg i, at usikkerheden fra tid til anden kommer snigende, og at det er ganske naturligt. Vigtigst af alt bekræftes jeg i, at jeg ikke alene!

Jeg gør det fordi, jeg elsker at møde nye mennesker. Fordi jeg selv har stor glæde af at høre andres historier og erfaringer. Kan jeg bidrage med min, til på en og anden måde at gøre en forskel, hvorfor så ikke dele ud af det?


Flere har spurgt mig, hvorfor jeg ikke kan nøjes med at sidde hjemme

Jeg prøvede det af i et stykke tid, men blev kun bekræftet i, at jeg skulle kigge efter markant bedre muligheder. Flere har spurgt mig, hvorfor jeg ikke kan nøjes med at sidde hjemme. Er nødvendigt med bil osv. Samme tanker gjorde jeg selv i starten, hvor jeg troede, at med mine services måtte telefon og Skype være fint. Men jeg blev klogere! En ting, der er sikkert og vidst – tilfældighederne opstår ikke hjemme under sengen, og kunderne kommer ikke af sig selv! Derfor valgte jeg at flytte min virksomhed WEBKLAR ind i  Viborgs skønne kontorhotel i Toldboden, en beslutning jeg på ingen måde har fortrudt!


TILFÆLDIGHEDERNE OPSTÅR IKKE HJEMME ”UNDER SENGEN”
I starten overvejede jeg et hjemmekontor for at minimere alle omkostninger. Men i en 59 kvadratmeter lejlighed er der ikke alverden med plads.

Jeg kunne jo ikke sige til folk: “Vil du med hjem under sengen?”

Min overseje veninde strikkede et sengestel sammen, så jeg kunne sidde under min seng at arbejde. En fed konstellation! Den er bare ikke just særligt optimal, hvad forretning angår! Hvor skulle jeg have kundemøder, hvor skulle jeg få ny inspiration fra, og hvordan skulle jeg tilfældigt møde nye? Jeg kunne jo ikke sige til folk “Vil du med hjem under sengen”.


Iværksætteri og netværk


NETVÆRK – EN INVESTERING I DIN FORRETNING – I DIG!
At komme ud i andre lokaler og fællesskaber er en investering, som forhåbentligt gerne skulle give sit positive afkast på sigt. Der er ingen garantier, men jeg ved med mig selv, at mit behov for at møde nye mennesker er for stort til at ”bure” mig inde – jeg bliver ikke inspireret der. Mulighederne og tilfældighederne opstår ofte, når du mindst venter det; i kantinen, på gangen, i p-kælderen… Har du tænkt over, hvor du bliver inspireret og fyldt op med ny energi og nye ideer?

Opskriften på networking


MULIGHEDERNE ER DERUDE – FIND DEM, GRIB DEM, SKAB DEM!
Trods sommerferie har jeg på bare halvanden uge mødt en god håndfuld iværksættere inden for min egen og andre brancher. Vi connecter på Linkedin, mødes i kantinen, eller går en ture og vender verdenssituationen. Havde jeg ikke mødt dem, var jeg måske ikke blevet inspireret til at dele ud af mine tanker og erfaringer.

Vi videndeler og lytter, vi lærer af hinanden og vi giver til hinanden

Det er essensen i de netværk jeg selv er en del af. Jeg engagerer mig i fem netværk, og er stifter eller medstifter af de tre: WordPress Meetup Viborg, Kvindelige iværksættere II og GF Netværket for X-GRUNDFOS marketingfolk.
Vi videndeler og lytter, vi lærer af hinanden, og vi giver til hinanden.

Det vigtigste er, at du gør det, der giver mening for dig. Følg dit hjerte og lad dig inspirere…


HVAD ER OPSKRIFTEN PÅ NETWORKING?

I min optik findes der absolut ingen opskrift på, hvordan man netværker. Det kommer helt an på dig som person, og den branche og målgruppe du bevæger dig inden for.

Jeg er udadvendt af natur, så det falder mig naturligt at flytte i et fællesskab, hvor jeg har muligheden for at møde mange typer mennesker og virksomheder. Er du derimod det modsatte, så find den måde, der giver mening for dig (læs mere i afsnittet ”Netværk på den naturlige måde”).

På et og andet tidspunkt, er der måske en, der husker dig, og det kan være startskuddet til dine næste kunder

  • Jeg banker på deres døre, og spørger ind til, hvad de arbejder med
  • Jeg interesserer mig for deres forretning, ikke fordi jeg føler, at jeg SKAL, men fordi jeg er nysgerrig og gerne vil være en del af ”noget”. Folk vil jo som oftest gerne fortælle om deres egen forretning 🙂
  • Jeg præsenterer mig, og jeg indbyder til, at de til hver en tid er velkommen til at kigge forbi
  • Jeg spørger om jeg må sende dem en Linkedin-anmodning: Har vi haft en god dialog, spørger jeg om de er på Linkedin, og om jeg må sende dem en anmodning. Uanset hvor tæt relationen er, så medsender jeg altid en lille hilsen f.eks. ”Tak for en god snak, jeg ser frem til at se mere til jer, både her i fællesskabet og her på Linkedin”. Så er skabt grobund for en videre dialog, og en tættere relation, næste gang vi mødes.

På et og andet tidspunkt, er der en, der husker dig, og det kan være startskuddet til din næste kunde.


NETVÆRK PÅ DEN NATURLIGE MÅDE
Jeg hørte en kvinde fortælle om at investere tid i at netværke – også når du ikke har brug for det. Jeg vil dels give hende ret, men for mig er det så naturligt, at jeg ikke ser det som et decideret redskab eller en forretningsstrategi i sig selv.

>> For mig er det bare vigtigt, at det ikke bliver overfladisk

Jeg netværker, fordi jeg elsker at møde nye mennesker og høre deres historier og videndele. Jeg har selvfølgelig også fået en viden om, hvordan jeg netværker mere professionelt, der hvor det giver mening at gøre det. For mig er det bare vigtigt, at det ikke bliver overfladisk. Jeg netværker, fordi jeg ser en mening med det som menneske.

Start et sted, hvor det giver mening for dig. Rådfør dig med mennesker i dit nære netværk, som du ved er ærlige og vil hjælpe dig videre

Er du ikke typen, der går ud og opsøger fremmede, og føler du ikke, at du besidder et salgsgen (hvilket jeg i øvrigt heller ikke selv gør), så start et sted, hvor det giver mening for dig! Rådfør dig med mennesker i dit nære netværk. Dem som du ved er ærlige og vil hjælpe dig videre. Dem som du kan være åben overfor, og som kan hjælpe dig med at finde troen og lysten til at møde nye bekendtskaber, både privat og professionelt.

Et smil kommer 10 gange igen, når du mindst venter det

Giv noget til dit netværk, ikke nødvendigvis med forventningen om at få noget igen, men fordi det kan betale sig at lære mennesker at kende og skabe relationer. At gøre ”noget” er bedre end slet ikke at gøre noget, og husk på: “Et smil kommer 10 gange igen, når du mindst venter det” ?

God vind med networkingen!

Kontakt mig

* Ved at samtykke accepterer du, at WEBKLAR behandler dine personoplysninger mhp. at kontakte dig ifm. din henvendelse. Dine oplysninger gemmes ikke i en database til brug ved f.eks. nyhedsbreve og annoncering.