Kan man være jobsøgende og brænde for iværksætteri på én gang?

De fleste iværksættere taler om det at have hånden på kogepladen, når man starter ny virksomhed. Jeg forstår fuldt ud den tankegang – om man er klar til at satse ALT for at gå benhårdt og målrettet efter sin drøm. Jeg har valgt at gribe det an en smule anderledes, fordi jeg har haft muligheden for det, og fordi jeg har haft brug for at prøve nogle ting af. For mig har DET været en rejse og et sats, uanset hvad andre måtte mene.

Jeg vil tage dig igennem min rejse det sidste års tid, i håb om at du måske kan finde inspiration – enten til at prøve kræfter med lignende eller så overhovedet ikke.


Fra ansat til opsagt
I 2015 blev jeg ansat i en mindre virksomhed tæt på Viborg, hvor mine opgaver var at varetage en bedre vifte af opgaver. En ret spændende stilling med bred spændvidde, dog en elendig løn, men det var okay. Der var muligheder for at arbejde sig op, og jeg følte en kemi og fælles forståelse for retningen. Så jeg tænkte, at det var en chance – min mulighed for endelig at gøre det, jeg brænder for – nemlig at arbejde mere målrettet med bl.a. Content Marketing. Desværre så faldt bomben allerede i starten af januar 2016. Jeg blev opsagt i stillingen som Marketing Project Manager, fordi virksomheden blev erklæret konkurs.

Året forinden syntes jeg havde været lettere turbulent. Jeg var jobsøgende – en frustrerende ”titel”, men jeg fandt løbende indre ro til at fokusere på, hvad jeg gerne ville i min karriere. Jeg havde brug for en stilling, hvor jeg havde indflydelse på alle led i processen og ikke bare være en brik i et større puslespil. Så da jeg fik nyheden om, at virksomheden desværre ikke ville fortsætte, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle begynde at skabe mit eget – briste eller bære.


Min jobkonsulent, min mulighed
I min ledighedsproces, har jeg været så heldig at have verdens mest lyttende og hjælpsomme jobkonsulent, som gjorde en del ting mulig for mig. Bl.a. fik jeg bevilliget et unikt 12-ugers iværksætterforløb på I-værkstedet hos Viborgegnens Erhvervsråd. 12 uger senere stod jeg foran et panel af erhvervsfolk og præsenterede ideen bag WEBKLAR. Ideerne så godt nok noget anderledes ud, men det var startskuddet til min selvstændige bibeskæftigelse.

Hele 2016 har faktisk været et personligt og fagligt udviklingsforløb, hvor ideerne har fået lov til at vokse. Uden hjælp og sparring fra dygtige konsulenter, havde jeg ikke haft de samme muligheder.

Det har bestemt heller ikke været en nem rejse. Nogle vil måske mene, at det er den ”nemme” vej at starte sin forretning som selvstændig bibeskæftigelse samtidig med dagpengene.

Jeg læste et debatindlæg for lidt tid siden, hvor netop dette emne var oppe i medierne. Der blev talt om, hvordan mulighederne for ledige, som gerne ville starte selvstændig skulle skrues sammen, og der kom flere interessante synspunkter. På daværende undlod jeg at deltage i debatten – egentlig mest fordi, jeg synes, at det må være op til folk selv, hvordan de griber det an.

I min situation er jeg alene om at betale alle udgifter, og jeg har med vilje valgt at holde banken uden for så længe det er muligt.

Med en a-kasse der har godkendt min forretning og et jobcenter, der har hjulpet til i form af kurser, coach-forløb osv, har givet mig adgang til nogle muligheder, som jeg aldrig villet have haft chancen for ellers.


Kogeplade og knoklearbejde
Jeg har knoklet i et år for at udvikle mig fagligt og argumentere og forklare. Jeg har knoklet for at få samarbejdsaftaler med dygtige folk til at falde på plads. Jeg har knoklet for at finde mennesker, der gerne vil dele ud af deres gode råd, og jeg har brugt timevis på networking og på at skabe et lokalt netværk for WordPress-entusiaster i Viborg og omegn. Ja jeg knokler, og det kan ingen tage fra mig, uanset hvad man måtte mente om ”kogepladeteorien” eller ej.

Langt om længe står jeg et sted, hvor jeg kan finde ro til at begynde at fokusere på det, som det i virkeligheden handler om, nemlig salg! Det har taget næsten et år at etablere forretningen og finde ind til kernen. Og det der jo somme tider sker i sådan en proces er, at man lærer hver dag og bliver klogere for hvert skridt, man tager.

Der, hvor jeg er blevet klogere er, at etablering og eksekvering af ideer bare tager hamrende lang tid! Jeg har begivet mig ud på dybt vand, og pt. arbejder jeg på nogle større og vildere projekter. Og i processen overvejer jeg lige endnu en ekstra gang om jeg vil gå fra hus og hjem, hvis det failer.

Nogle vil sige, at hvis ikke man kan sige JA til det, så er man ikke en rigtig iværksætter. Måske er jeg ikke en ”rigtig” iværksætter, men jeg er en kvinde med drømme ideer og handlekraft, og jeg gør det på den måde, der virker naturlig og rigtig for mig.


Kan man have to drømmejob på samme tid?
I dag hører man om parforhold, som ændrer sig fra det traditionelle til de mere utraditionelle med flere parterne ad gangen. Og folk elsker hinanden lige højt.

Har man ikke næsten et forhold til sit job? Alle de timer man bruger på sin arbejdsplads hver evig eneste dag. Derfor har man vel også ret til at søge det, som virkelig driver en?

Men, hvad er egentlig ”ret til” i dag. Vi skal selvfølgelig alle bidrage til vores samfund i den grad, det nu er muligt. Og et og andet, skal jo give brød på bordet også for nystartede iværksættere.

Som tidligere skrevet, så har jeg valgt at holde banken uden for. Det betyder også, at jeg på en og anden facon skal finansiere mine ideer og min husleje. Jeg elsker, det jeg har skabt, og jeg vil give den alt, hvad jeg har for at bidrage til vækst. Men jeg har også behov for et fast og solidt fundament, for sådan er jeg indrettet. Derfor vælger jeg at gøre som så mange andre også gør.

Nu da WEBKLARs fundament er skabt, søger jeg et fast job, mens jeg arbejder videre på mit hjertebarn. MEN det betyder IKKE, at jeg ikke kan brænde for begge ting. Jeg ser mulighederne fremfor begrænsningerne, og selvom det ikke er alle, der gør det samme, så vælger jeg at knokle videre i troen på og håbet om, at det hele nok skal lykkes. Så MIN konklusion er, at man sagtens kan være jobsøgende og iværksætter på én og samme tid!


Hvad har jeg lært gennem det sidste år

  • At man skal blive ved med at tro på sine drømme og ideer, og at de gerne må tage en anden form og drejning, end man havde forventet/håbet
  • At man IKKE kan alting selv, og at man ikke skal være bange for at indrømme, at det er sådan man er skruet sammen
  • At vedholdenhed betaler sig
  • At en plan er et godt værktøj uanset om det er en plan for komme op om morgenen eller en plan for, hvordan du tilgår dine potentielle kunder
  • At man IKKE kommer sovende til noget
  • At ambitionerne er mine og ikke andres
  • At man skal lytte til råd, men samtidig lytte til sin mavefornemmelse

Hvad vil jeg lave om, hvis jeg kunne
Faktisk er der ikke noget, jeg vil lave om, hvis jeg kunne. At starte ny virksomhed, hvad end det er på fuld- eller deltidsbasis er en proces – en dynamisk proces i konstant udvikling. Derfor, når jeg kigger tilbage på året 2016, så er jeg blevet en masse erfaring rigere, og jeg har fået SÅ meget med i bagagen, som jeg ikke havde turde håbe på.

Starten af 2016 så noget anderledes ud end nu. Det har været en fornuftig start, og nu handler det om at bevare fokus, have is i maven og tro på, at tingene udvikler sig positivt.

Så selvom jeg nu søger job, som jeg gjorde for et år siden, så står jeg her med en ny virksomhed, kan bidrage med så meget mere viden og overskud end nogensinde før!

Kontakt mig

* Ved at samtykke accepterer du, at WEBKLAR behandler dine personoplysninger mhp. at kontakte dig ifm. din henvendelse. Dine oplysninger gemmes ikke i en database til brug ved f.eks. nyhedsbreve og annoncering.